Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 34,

Νέα Σμύρνη 171 21

demo-attachment-309-emergency_call_1
Είναι αλήθεια ότι οι γονείς προσμένουν πώς και πως την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, προκειμένου να μπουν τα βλαστάρια τους σε πρόγραμμα και να επικρατήσει πάλι τάξη και ηρεμία στο σπίτι, μετά την καλοκαιρινή περίοδο της αταξίας και της ανεμελιάς, αλλά η επιστροφή στο σχολείο, στους παιδικούς σταθμούς, στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά, συνεπάγεται αυτομάτως και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι γονείς και από πρώτο χέρι και την επανεμφάνιση των ιώσεων
 
Γρίπη, κρυολογήματα, φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, ωτίτιδα, βρογχίτιδα, γαστρεντερίτιδα (γενικά το -ίτιδα παίζει πάρα πολύ), πυρετοί, εμετοί, διάρροιες και δε θέλω να περιγράψω άλλο, τηλεφωνήματα νυχθημερόν στους παιδιάτρους και επισκέψεις άρον, άρον στα παιδιατρικά νοσοκομεία, είναι τα δυσάρεστα επακόλουθα.
 
Πώς μπορούμε όμως να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό των παιδιών, μας ώστε εκείνα να μην αρρωσταίνουν τόσο συχνά;
 
Σωστή διατροφή
    • Πολύ νερό γιατί η ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο, τόσο στην πρόληψη, όσο και στην ανάρρωση.
    • Σαλάτες και λαχανικά, φρούτα και φυσικοί χυμοί, μαμαδίστικο φαγητό, λαδερά και ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια (σαρδέλα), κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά.
    • Όχι κακακόλες, γαριδάκια, πατατάκια, σκατουλάκια, φατουλάκια και fastfood.
    • *εξαιρείται το σουβλάκι γιατί ως γνωστόν περιέχει και ντομάτα και κρεμμύδι και τζατζίκι και υδατάνθρακα και πρωτείνη και ως εκ τούτου, θεωρείται ισορροπημένο και πλήρες γεύμα.
Ύπνος
Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας καλός ύπνος σημαίνει 10-12 ώρες, σε παιδιά σχολικής ηλικίας 8-10 ώρες, το σημαντικότερο όμως είναι, ασχέτως με το πόσες ώρες κοιμούνται τα παιδιά, να πηγαίνουν νωρίς για ύπνο, πχ στις 8-9 και όχι στις 11-12.
Αυτό συνεπάγεται και περισσότερη παραγωγή αυξητικής ορμόνης με τα γνωστά ευεργετικά για την ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών αποτελέσματα.
*επομένως όχι κινητά, τάμπλετ και τηλεόραση για να κοιμούνται νωρίς
 
Σωματική άσκηση
Είναι γεγονός ότι τα παιδιά που αθλούνται τείνουν να αρρωσταίνουν και λιγότερο. Αθλητική δραστηριότητα λοιπόν, το λιγότερο 3-5 φορές την εβδομάδα.
 
Έκθεση στον ήλιο
Ιδιαίτερα τους χειμωνιάτικους μήνες, μισή ώρα περίπατος ή παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο, συμβάλει σημαντικά στην παραγωγή της βιταμίνης D, που με την σειρά της ενισχύει το ανοσοποιητικό.
 
Κανόνες υγιεινής
Οι περισσότεροι ιοί βρίσκονται σε επιφάνειες, πχ θρανία, χερούλια, πόμολα, βρύσες, πόρτες και όυτω καθεξής, επομένως τα παιδιά, επειδή έρχονται σε επαφή με αυτές τις επιφάνειες, πρέπει να μάθουν να μην αγγίζουν όλη την ώρα μύτη μάτια, στόμα και να πλένουν σχολαστικά τα χέρια μετά την χρήση τουαλέτας και πριν από κάθε γεύμα.
 
Παιχνίδι στο χώμα
Η υπερβόλικη όμως αποστείρωση μπορεί να επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, πράγμα που αποδείχθηκε περίτρανα με τα συνεχόμενα lockdown και την καθολική χρήση μάσκας την εποχή του covid και την έξαρση των ιώσεων που ακολούθησε.
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το έδαφος διαθέτει το δικό του μικρωβίωμα το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό και την άμυνα του οργανισμού.
Αφήστε επομένως τα παιδιά σας άφοβα, να τσαλαβουτήσουν σε λασπόνερα και νερόλακκους και να πασαλειφθούν με άμμο και χώμα!
 
Κατοικίδιο
Έρευνες έχουν επίσης αποδείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν μαζί με κατοικίδια, εκτός από ένα σωρό άλλα ωφέλη, είναι λιγότερο επιρρεπή σε αλλεργίες και άσθμα και αναπτύσουν πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.
 
Αντιβιώσεις
Όσο παράδοξο κι’αν ακούγεται, οι ιώσεις δεν θεραπεύονται με αντιβιώσεις.
Πάμε άλλη μία για να το εμπεδώσουμε, οι ιώσεις δεν θεραπεύονται με αντιβιώσεις.
Τα αντιβιοτικά είναι χρήσιμα μόνο απέναντι στις βακτηριακές λοιμώξεις, επομένως με το να καταναλώνουμε τα αντιβιοτικά σαν καραμέλες τικ τακ, όχι καλό δε κάνουμε αλλά απεναντίας καταστρέφουμε και το φυσικό μικροβίωμα του οργανισμού, κάνοντας χώρο για περισσότερα παθογόνα.
Η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών, μακροπρόθεσμα αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό και ακόμη χειρότερα δημιουργεί ανθεκτικά στελέχη.
 
Συμπληρώματα διατροφής
Πολυβιταμίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη D, προβιοτικά, υπό προϋποθέσεις.
 
Το προνοείν και προλαμβάνειν….κρείττον εστί του θεραπεύειν!
Shopping Basket