Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 34,

Νέα Σμύρνη 171 21

demo-attachment-309-emergency_call_1

Yπάρχουν νοσήματα που μεταδίδονται από τα κόπρανα και τα ούρα των κατοικιδίων στους ανθρώπους;

Η αλήθεια είναι ότι στις μέρες μας, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες και συνοδοί σκύλων είναι υπεύθυνοι και περισυλλέγουν τις ακαθαρσίες των τετράποδων φίλων μας, γιατί εκείνα από μόνα τους….πολύ απλά αδυνατούν.
 
Κάτι όμως εξίσου σημαντικό, πολλές φορές αυτό δεν είναι αρκετό, αφού πάντα μένουν πίσω μικροσκοπικά υπολείματα, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, καλό θα ήταν να μην βγάζουμε τα σκυλάκια μας βόλτα σε πάρκα που παίζουν, κυλιούνται, ξαπλώνουν τέλος πάντων παιδιά, υπάρχουν τόσοι άλλοι χώροι για να τα πάμε!
Γιατί για όσους δεν το γνωρίζουν, υπάρχουν νοσήματα που μεταδίδονται από τα κόπρανα και τα ούρα των κατοικιδίων στους ανθρώπους (ανθρωποζωονόσοι)!!!
 

ΤΟΞΟΚΑΡΩΣΗ

Οφείλεται στο νηματώδες παράσιτο Toxocara canis

Οι σκύλοι μολύνονται όταν καταπίνουν τα αυγά των παρασίτων, τα οποία προηγουμένως έμειναν στο εξωτερικό περιβάλλον για 8 – 20 ημέρες, μετά την αποβολή τους με τα κόπρανα των μολυσμένων ζώων. Επικίνδυνες περιοχές για τη μόλυνση των ζώων είναι οι κήποι, τα πάρκα, τα πεζοδρόμια, οι παιδικές χαρές κ. ά., όπου αφοδεύουν οι σκύλοι.
 
Τα ενήλικα παράσιτα ζουν περίπου 18 μήνες και αρχίζουν την ωοπαραγωγή 14 – 21 ημέρες μετά την ενηλικίωσή τους. Τα αυγά αποβάλλονται στο περιβάλλον με τα κόπρανα του ζώου (200.000 αυγά /παράσιτο /ημέρα) και γίνονται επικίνδυνα για τα ζώα και τον άνθρωπο μετά παραμονή τους στο εξωτερικό περιβάλλον για 8 – 20 ημέρες, ενώ διατηρούν τη μολυσματικότητά τους μέχρι 6 μήνες.
 
Ο άνθρωπος μολύνεται κατά την τυχαία κατάποση αυγών του παρασίτου. Κυρίως μολύνονται τα παιδιά που παίζουν στα μολυσμένα με κόπρανα των σκύλων πάρκα, παιδικές χαρές κλπ..
 
Τα παράσιτα εκκολάπτονται στο λεπτό έντερο και ακολουθούν τη μετανάστευσή τους στα εσωτερικά όργανα (πνευμόνι, συκώτι, εγκέφαλο, οφθαλμούς, νεφρούς κ. ά.) και προκαλούν το “σύνδρομο των σπλαχνικά και οφθαλμικά μεταναστευουσών προνυμφών, το οποίο χαρακτηρίζεται από συμπτώματα προσβολής των μολυσμένων οργάνων, τύφλωση και υψηλή ηωσινοφιλία.

ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ

Οφείλεται σε ένα μικρόβιο που ονομάζεται Λεπτόσπειρα.

Στο σκύλο προσβάλει κυρίως τα νεφρά και προκαλεί συνήθως συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας (πυρετός, πόνοι στην περιοχή των νεφρών, αιμορραγικοί βλεννογόνοι).
 
Ο άνθρωπος μολύνεται κυρίως από τα ούρα των μολυσμένων σκύλων.
 
Στον άνθρωπο, η περίοδος επώασης κυμαίνεται μεταξύ 4 – 19 (συνήθως 10) ημερών και προκαλεί πυρετό, πονοκέφαλους, ρίγη, αδιαθεσία, εμετό και μυϊκούς πόνους.
 
Προφύλαξη: Συνιστάται ο προληπτικός εμβολιασμός των σκύλων με το αντίστοιχο εμβόλιο. Υπάρχουν μονοδύναμα και πολυδύναμα εμβόλια κατά της λεπτοσπείρωσης.

ΥΕΡΣΙΝΙΩΣΗ

Οφείλεται σε μικρόβια του γένους Yersinia.

Στο σκύλο προκαλεί συνήθως συμπτώματα του πεπτικού κυρίως συστήματος. Ο άνθρωπος μολύνεται από ούρα και κόπρανα μολυσμένων σκύλων.
 
Η περίοδος επώασης είναι 24 – 36 ώρες και παρατηρούνται διάφορα συμπτώματα, όπως κοιλιακά άλγη, πυρετός, πονοκέφαλος, ανορεξία, διάρροια, ναυτία, ρίγη, φαρυγγίτιδα και λευκοκυττάρωση

ΑΓΚΥΛΟΣΤΟΜΑ

Οφείλεται σε μικρόβια του γένους Yersinia.

Τα αγκυλόστομα σε ένα κατοικίδιο ζώο, συνήθως σε σκύλους και γάτες, μπορεί να προκληθούν από διάφορα παράσιτα.
Ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί εάν οι προνύμφες των αγκυλόστομων από μολυσμένο έδαφος διαπεράσουν το δέρμα.
 
Η λοίμωξη δεν είναι σοβαρή, συνήθως υποχωρεί από μόνη της, ή μπορεί να σας δοθεί μια αντιπαρασιτική αγωγή.

ΕΧΙΝΟΚΟΚΚΙΑΣΗ

Οφείλεται στην ταινία Echinococcus granulosus.

O σκύλος είναι ο τελικός ξενιστής και φέρει στο λεπτό του έντερο την ταινία του εχινόκοκκου.
 
Η μόλυνση του σκύλου γίνεται με την κατανάλωση των “υδατίδων κύστεων” με τα ωμά σπλάχνα μολυσμένων ενδιάμεσων ξενιστών, που είναι τα μηρυκαστικά, οι χοίροι, τα ιπποειδή, τα τρωκτικά κ. ά., καθώς και ο άνθρωπος.
 
Επομένως, ο σκύλος που διατρέφεται με μαγειρευμένο φαγητό ή με κατάλληλες ζωοτροφές δεν μολύνεται με το παράσιτο, δεν διασπείρει τα αυγά του εχινόκοκκου στο περιβάλλον και δεν αποτελεί πηγή μόλυνσης του ανθρώπου και των ζώων.
 
Αντίθετα, τα κυνηγετικά ή τα ποιμενικά σκυλιά και ακόμη περισσότερα τα αδέσποτα σκυλιά, αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και την υγεία του ζωικού κεφαλαίου σχετικά με την εχινοκοκκίαση.
 
Τα αυγά του παρασίτου διασπείρονται στο περιβάλλον με τα κόπρανα του μολυσμένου σκύλου και είναι δυνατόν να καταποθούν από τα φυτοφάγα ζώα και τον άνθρωπο, στους ιστούς των οποίων αναπτύσσονται οι υδατίδες κύστεις. Επιπλέον, διατηρούν τη μολυσματικότητά τους στο εξωτερικό περιβάλλον για πολλούς μήνες και είναι δυνατόν να μεταφερθούν στην τροφή του ανθρώπου με τις μύγες ή άλλα έντομα που ήλθαν σε επαφή με κόπρανα μολυσμένου σκύλου. Επίσης και ο αέρας μπορεί να μεταφέρει τα αυγά του εχινοκόκκου σε μακρυνές αποστάσεις.
Shopping Basket